سینما به ویژه در سویه رسانهای خود همواره با حاشیههایی همراه است. گاهی در محتوای این حاشیهها، واقعیتها و حقیقتی نهفته که اهمیت آن کمتر از متن اصلی نیست. چه بسا بسیاری از رمزورازهای موفقیت یا شکستهای سینمایی در بازنمایی همین حاشیههای قابل ردیابی است. البته منظور از حاشیه نه لزوما اخبار زرد و سطحی بلکه رخدادهاییست که به عنوان بخشی از ماهیت و عملکرد سینما در ایران شناخته میشود. بازخوانی این رخدادها میتواند هم شمایلی واقعی از وضعیت سینمای ایران ارائه دهد هم تصویری از مدیریت سینمایی ترسیم کند. از اینرو قصد داریم روزهای شنبه به مهمترین رخدادها و اتفاقها و حاشیههای سینما بپردازیم و این اولین حاشیهنگاری از این رویکرد است.
متری ششونیم چند متر جلوتر
فروش فیلم و استقبال مخاطب از آثار سینمایی فارغ از ژانر و کیفیت و کارگردان و بازیگرانش جایی خوشحالی است اما وقتی این اقبال مشمول یک فیلم جدی و اجتماعی مثل متری ششونیم میشود خوشحالی بیشتری دارد و این نشان میدهد مردم فیلم خوب را میشناسند و صرفا فیلمهای کمدی نیست که پرفروش میشود. طبق آمار رسمی که در رسانهها معتبر منتشر شده در این هفته سینماهای کشور هفت میلیارد و ۲۷۷ میلیون تومان فروش داشتهاند که چهار میلیارد و ۳۰۰ میلیون تومان به شهر تهران اختصاص دارد، البته این میزان در مقایسه با هفتهی گذشته، کاهش یافته است. همچنین این هفته ۶۸۹ هزار و ۵۷۴ نفر در سینماهای سراسر کشور به تماشای فیلمهای روی پرده نشستند که ۳۱۹ هزار و ۴۱ نفر آن اهل تهران بودند. در این میان سرانجام حسرت فیلم سینمایی متری شیشونیم برای رسیدن به صدر جدول فروش به پایان رسید و در این هفته توانست با رکورد دو میلیارد و ۸۵۴ میلیون تومان، صدرنشین گیشه هفتگی باشد. همچنین ۲۷۵ هزار و ۱۵۳ نفر در این هفته به تماشای متری شیشونیم در سینماهای سراسر کشور نشستند. البته این میزان فروش در مقایسه با هفته گذشته با کاهش محسوسی همراه بود. با این حال فیلم روستایی توانست در این هفته رکورد مهمی را به نام خود ثبت کند، رکوردی که در اختیار فیلمی ارزشمند از کارگردان مطرح سینمای ایران بود؛ فروشنده ساخته اصغر فرهادی. متری شیشونیم با عبور از مرز ۱۶ میلیارد تومان، توانست رکورد پرفروشترین فیلم اجتماعی را که با ۱۵ میلیارد و ۷۱۴ میلیون تومان در اختیار فیلم فرهادی بود بشکند.
نام اهالی سینما بر خیابان های تهران
بعد از درگذشت جمشید مشایخی و پیشنهاد سازمان سینمایی برای نامگذاری خیابان محل زندگیاش به نام او که با تصویب شورای شهر تهران همراه شد، برخی از شخصیتها و نهادهای فرهنگی از بزرگان دیگری در عرصه فرهنگ و هنر یاد کردند که شایسته نامگذاری خیابانی در تهران هستند. این خواسته به فاصلهی چند روز اجابت شد و اعضای شورای شهر تهران در یکصدوسیوششمین جلسه شورای شهر تهران شش خیابان شهر تهران را به نام پنج تن از بازیگران (اساتید هنری ایران) و یک خوانندهی معاصر نامگذاری کردند.
اعضای شورای شهر تهران در این نامگذاریها خیابان سپند در محدوده اقدسیه را به نام عزتالله انتظامی، بلوار فلامک در شهرک قدس را به نام محمدرضا شجریان، خیابان معارف در محدوده اوین را به نام داوود رشیدی، خیابان ۲۴ متری در سعادتآباد را به نام محمدعلی کشاورز، خیابان کوکب در محدوده شهرآرا را به نام غلامحسین امیرخانی و خیابان نیلوفر در اختیاریه را به نام علی نصیریان نامگذاری کردند. در همین ارتباط، علی نصیریان، بازیگر پیشکسوت تئاتر و سینمای ایران به خبرآنلاین گفت: «من خیلی این نام گذاریها را دوست ندارم. این یک حس شخصی است؛ چون فکر میکنم کار خاصی انجام ندادهام. من بازیگری هستم که مثل هر فرد دیگری در هر زمینه دیگری، کارم را انجام دادهام. از بزرگنمایی و ریا خوشم نمیآید.»
او در واکنش به این پرسش که آیا مخالفتی با اقدام شورای شهر تهران که منتخب مردم است دارد یا نه، پاسخ داد: «نه. من نگاه و حس شخصی خودم را میگویم. حتی از شورای شهر هم به من زنگ زدند، همین را گفتم. حالا آنها تصمیمشان چه باشد، به خودشان ربط دارد. من هیچ مخالفتی با اینکه نمایندگان مردم در شورا، خیابانها را به نام هنرمندان و شاعران و ادیبان تغییر دهند، ندارم. من فقط و فقط دارم درباره خودم اظهار نظر میکنم.»
توقیف رحمان 1400 پس از توفیق در فروش
داغترین و پرحاشیهترین اتفاق سینمایی در هفته گذشته توقیف رحمان 1400 پس از چند هفته اکران پرفروش در سینماها بود، اتفاقی که شبیه به آن کمتر سابقه دارد. این فیلم به کارگردانی منوچهر هادی و تهیهکنندگی علی سرتیپی، به دلیل نمایش نسخهای غیر از آنچه توسط معاونت ارزشیابی و نظارت سازمان سینمایی تایید شده بود، دیگر اجازه اکران ندارد. روابط عمومی سازمان امور سینمایی و سمعی بصری در اینباره اعلام کرد: «بر اساس گزارشهای رسیده به ادارهکل سینمای حرفهای معاونت ارزشیابی و نظارت سازمان سینمایی و بررسی بازرسان این ادارهکل، تخلف فیلم رحمان ۱۴۰۰ مبنی بر عدم حذف کامل برخی از صحنههای اعلامی از سوی شورای پروانه نمایش در برخی از سینماها محرز شد و با عنایت به مفاد ماده ۱۸ آییننامه نظارت بر نمایش فیلم، از ادامه اکران این فیلم جلوگیری بعمل آمد.»
منوچهر هادی کارگردان فیلم هم در واکنش به این تصمیم گفت: «تمام سینماهای کشور نسخه اصلاح شده را روی پرده اکران میکردند و تازه سینماهای حوزه هنری نسخه اصلاح شدهتری را. هیچ باکی نیست، تمام تلاشم را خواهم کرد که رحمان را دوباره اکران کنم فیلمی که حرف مردم رامیزند و خوشحالی را به مردم هدیه میداد»
جشنواره جهانی فیلم فجر با طعم مصائب شیرین و کمک به سیلزدگان
یکی از مهمترین اتفاقات سینمایی هفته گذشته آغاز به کار سیوهفتمین جشنواره جهانی فیلم فجر بود. اولین روز جشنواره جهانی فیلم فجر با نمایش فیلم جدید علیرضا داوودنژاد و استقبال از آن همراه شد. پنجشنبه بیستونهم فروردین ماه سیوهفتمین دوره جشنواره جهانی فیلم فجر با نمایش یکی از فیلمهای کلاسیک بازسازی شده از روسیه در پردیس سینمایی چارسو آغاز شد و پس از آن فیلم مصائب شیرین ۲ برای اهالی مطبوعات نمایش داده شد. داوودنژاد در این فیلم روایتی از آینده شخصیتهای حاضر در مصائب شیرین را به تصویر کشیده است.
اولین روز جشنواره آرام و نه چندان شلوغ آغاز شد و هنرمندان و بازیگران همچون سالهای قبل در کنار عوامل اجرایی جشنواره حضور دارند که از آن جمله به بهناز جعفری، رامبد جوان و نگار جواهریان میتوان اشاره کرد. پیش از نمایش فیلمها در سالنهای نمایش تصمیم دستاندرکاران جشنواره در آنونسی اعلام میشود که عوائد بلیت فروشیفیلمها به سیلزدگان کشور اهدا میشود. شروع سر وقت فیلمها و سختگیری در ورود پس از زمان مقرر در برخی سالنها خیلی جدی پیگیری میشود و برای حاضران در جشنواره که خیلی به آن عادت ندارند، سبب از دست رفتن سانسهایی از تماشای فیلمها شد!
کانال تلگرام ماهنامه سینمایی فیلم:
https://telegram.me/filmmagazine