تجلیل جشنواره فیلم ونیز از لوکا بیگاتزی
مدیر جشنواره جهانی فیلم ونیز اعلام کرد امسال برای احترام به فیلمبردار شهیر ایتالیایی، لوکا بیگاتزی، جایزه شیر طلایی به او اهدا میشود. بیگاتزی با کارگردانان بزرگی از سراسر دنیا کار کرده؛ کیارستمی (کپی برابر اصل)، میکله پلاچیدو (رمان جنایت) و سیلویو سولدینی (نان و گلهای لاله) نمونهای از کارگردانان سرشناسی هستند که او با آنها همکاری کرده است، اما او بیشتر بهخاطر همکاری طولانی مدتش با پائولو سورنتینو و فیلمبرداری ایل دیوو، زیبایی بزرگ و جوانی شناخته میشود. سورنتینو همچنین با همکاری بیگاتزو دو مجموعه تلویزیونی با عنوانهای پاپ جوان و پاپ جدید ساخته است و سال 2017 بیگاتزو برای فیلمبرداری پاپ جوان نامزد دریافت جایزه امی شد. آلبرتو باربرا، مدیر جشنواره ونیز، دربارهی اهدای جایزه افتخاری به او گفت: «از نیمه دوم دهه 1980 تاکنون سینمای ایتالیا با کارهای خوب لوکا بیگاتزی گره خورده؛ او با رویکرد شخصی و غیر ارتدکسیاش تحولی در حرفه فیلمبرداری ایجاد کرد.» 10 شهریور، همزمان با پخش دو قسمت از پاپ جوان بیگاتزو در مراسمی جایزهاش را دریافت میکند؛ جود لا، جان ملکوویچ، سیلویو اورلاندو، سِسیل دو فرانس، حاویر کامارا و لودیوین سنیه ستارگان سریال هستند.
هفتادوششمین جشنواره فیلم ونیز 6 شهریور آغاز میشود و تا 16 شهریور ادامه پیدا میکند.
لوکا بیگاتزی فروردین امسال برای برگزاری چند کارگاه آموزشی به سیوهفتمین جشنواره جهانی فیلم فجر آمد. او در نشست پرسش و پاسخ دربارهی همکاریاش با کیارستمی گفت: «وقتی از من خواستند با کیارستمی در فیلم کپی برابر اصل کار کنم، خیلی هیجانزده شدم. یکی از چالشهای ما ارتباط برقرار کردن بود که مجبور بودیم با زبان انگلیسی این کار را انجام دهیم. در روزهای ابتدایی فیلمبرداری این موضوع ساده نبود. من تصور میکردم با کارگردانی کار میکنم که مانند مستندسازان رفتار میکند ولی کیارستمی بر خلاف مستندسازها همه چیز را با جزئیات وسواس گونهای میساخت. بعد از مدتی او به من گفت میدانم چرا نمیتوانیم حرف هم را متوجه شویم، برای این که خط ما از راست به چپ و خط شما از چپ به راست است. مثلاً به من میگفت دوربین را پن کن، من از چپ به راست پن میکردم در حالی که منظور کیارستمی این بود که از راست به چپ پن کنم. جدای از این موضوع، مکالمات بیصدایی هم وجود دارد که میتواند بازگوکننده خیلی از مسائل باشد. پس از مدتی همکاری با او ما به یک درک متقابل رسیدیم.»
نتفلیکس سهم زنان فیلمساز را کم کرد
اوایل سال ۲۰۱۹ نتفلیکس اعلام کرد ساخت تعدادی از سریالهایش را بعد از پخش دوسه فصل متوقف میکند. بهنظر میرسد نتفلیکس بهدلیل افزایش هزینههای پیش تولید و کاهش دسترسی آسان تماشاگران جدید برای دیدن برنامهها تصمیم گرفته تولید تعدادی از برنامههایش را لغو کند؛ سریالهای ارژینال سازندگان زن در مقایسه با آثار مردان بیشتر مورد هدف قرار گرفته است. نتفلیکس اعلام کرد که تاکنون از ساخت ۲۱ سریال دست کشیده که بیشتر آنها مربوط به خالقین و سازندگان زن بوده است؛ دوستان دوران دانشگاه، اتاق، جسیکا جونز، نارنجی رنگ سیاه جدید است، توکا و برتی، ترینکس و اواِی تعدادی از برنامههای کنسل شدهاند. ۱۴ سریال نیاز داشتند تا چند فصل دیگر هم ادامه یابند، بیش از نیمی از آنها ساخته زنان بودند و هیچکدام از آنها بیشتر از دو فصل نیستند. همه این سریالها حداقل یک بازیگر نقش اول زن دارند و حتی در آن دختر باید داشته باشد به سرپرستی اسپایک لی یک زن (دوندا وایز) شخصیت اول است و تونیا لوئیس (همسر اسپایک لی) تهیهکنندگی را برعهده دارد. پیشتر داستانهایی شنیدیم مبنی بر این که نتفلیکس به زنان خالق همچون همکاران مردشان میدان نمیدهد و کنسلهای صورت گرفته در خدشهدار شدن بیشتر شهرت نتفلیکس تاثیر دارد. انیمیشن سریالی توکا و برتی ساخته یک زن و درباره زنان است؛ نقدها نسبت به این فیلم مثبت بود و بهعنوان یکی از بهترینها در سال 2019 شناخته شد اما تنها یک فصلش ساخته شد. جسیکا جونز که با همکاری مارول ساخته شد، سریالی ابرقهرمانی است که برای ساخت فصل دومش تمام کارگردانان زن بسیج شدند. بریت مارلینگ، خالق اواِی، در اینستاگرامش درباره اینکه چرا داستان علمی تخیلی او منحصربهفرد بهنظر رسید میگوید: «اگر هیچگاه طعم آزادی را احساس نکرده باشید، به سختی میتوانید داستانی درباره دنیای واقعی بنویسید. بهعنوان یک زن نوشتن شخصیتی برای زنان دشوار است چون زمین همواری برای طی کردن وجود ندارد. شاید روزی در حرفهام بهحدی پیشرفت کنم تا بتوانم مسیرم را هموار کنم اما تا آن روز در این مکان گیرکردهام.» بدون شک مدیرهای نتفلیکس قصد ندارند تولید هر سریالی را که خالقش یک زن است، متوقف کنند اما لازم است قبل از فشردن دکمه لغو کمی درباره تصمیمشان فکر کنند. نتفلیکس باید آماری از تماشای اثرها منتشر کند، وگرنه لازم است نشان دهد که برای موفقیت یک اثر تا چه حد تلاش میکند یا چرا پس از مدتی دست از ساخت اثر دست میکشند.
مراسم «امی» بدون مجری
مدتی پیش ورایتی در گزارشی اعلام کرد که تقریبا یکماهونیم تا 31 شهریور و روز برگزاری مراسم جایزه «امی» باقی مانده و باتوجه به اینکه هنوز نام کسی بهعنوان مجری اعلام نشده، بعید بهنظر میرسد کسی اجرای مراسم را به عهده بگیرد؛ حالا چهارشنبه گذشته مدیر اجرایی فاکس اینترتینمنت تایید کرد امسال مراسم جایزه امی مجری ندارد. از همان ابتدا معلوم بود فاکس میخواهد تغییراتی در برنامه تلویزیونی ایجاد کند و یک نمونه آن انتخاب دو تهیهکننده مختلف برای نظارت بر برنامه و جذابتر کردن آن است. برگزار کردن مراسم امی بدون حضور مجری هم یکی از راههای جذاب کردن برنامه است؛ از سال 2003 تاکنون این اولین بار است مراسم بدون حضور مجری برگزار میشود. با حذف یک نفر، تهیهکنندگان فرصت پیدا میکنند تا بیشتر درباره سریالهای جدید که به بخش رقابت اضافه میشوند و بسیاری از برنامههای مهم که امسال آخرین سال پخششان است تمرکر کنند. بازی تاج و تخت با 32 نامزدی پیشتاز است و توانسته برای اولین بار در تاریخ جایزه امی بیشترین تعداد نامزدی را در یکسال بهدست آورد. امسال همچنین سالگرد مهمی برای تعدادی از بزرگترین سریالهای تلویزیون است؛ سیامین سالگرد تولید ساینفلد و بیستوپنجمین سالگرد تولید دوستان و ایآر (بخش فوریتهای پزشکی). گفته شده دو تهیهکننده مراسم قصد دارند به تعدادی از سریالهای پرمخاطب ادای احترام کنند و شاید آن روز در صحنه مراسم برای بینندگان بخشی از خاطرهها تجدید شود. با حذف مجری میتوان زمان کافی بهدست آورد تا اهدای جایزه و ادای احترام به بزرگان سینما را انجام داد؛ تقریبا به 27 بخش جایزه داده میشود و برنامه پخش بسیار فشرده است. مدیر اجرایی فاکس گفت: «در سالی که پخش برنامه با ما است وظیفه داریم تا جای ممکن کیفیت مراسم را بالا ببریم؛ در ابتدای برنامهریزیمان چند نفر را برای میزبانی برنامه در ذهن داشتیم اما تا الان از هیچکدام از آنها درخواستِ اجرا نکردیم. مسئله مهمتر برای من این است که امسال آخرین سال پخش خیلی از سریالها است. با یک حساب سرانگشتی متوجه میشوید با نبودن مجری 15 تا 20 دقیقه وقت اضافه برای خداحافظی با این برنامهها بهدست میآورید.» مراسم جایزه امی همچنین در سالهای 1998 (پخش از شبکه انبیسی) و 1975 (پخش از شبکه سیبیاس) مجری نداشت. این عمل مخالفانی هم دارد؛ برای مثال، جیمی کیمیل که قبلا هم مجری مراسم امی بوده و هم آکادمی اسکار، هفته گذشته به خبرنگاران گفت: «این وضعیت خوب نیست. اجرای چنین برنامههایی دشوار است اما با وجود این من این کار را دوست دارم و نبود یک مجری برایم مثل کابوس است.» فاکس مانند خیلی از شبکههای مستقل با ریزش مخاطب روبروست و مراسم امی فرصتی است تا موقعیت خود را محکم و تماشاگران بیشتری جذب کند؛ حال باید تا هشتِ شبِ 31 شهریور صبر کنیم و ببینیم فاکس موفق میشود یا نه.
فصل رونق اکران
هفته گذشته یکی از شلوغترین هفتههای اکران در سال جاری بود. درحالی که انتظار میرود هابز و شاو با استقبال روبهرو شود و پرفروشترین فیلم اکران باشد، پنجشنبه شب اکران داستانهای ترسناک برای گفتن در تاریکی، دورا و شهر گمشده طلا و هنر دویدن در باران هم آغاز شد. داستانهای ترسناک... به تهیهکنندگی گیرمو دل تورو در 2500 سالن به نمایش در آمد و در اولین روز 2/33 میلیون دلار فروخت. کمپانی «سیبیاس فیلمز» و «اینترتینمنت وان» تولیدکنندگان داستانهای ترسناک... هستند و تماشایش برای افراد زیر 13 سال توصیه نمیشود؛ پیشبینی شده فیلم در هفته اول اکران 18 تا 20 میلیون دلار فروش داشته باشد. داستانهای ترسناک... را آندره اووردال براساس مجموعه داستانی از الوین شوارتز (نویسنده کودکان) کارگردانی کرده است. دورا و شهر... در تازهترین رتبهبندی در راتن تومیتوز امتیاز 79% را بهدست آورد و توانست در پیشنمایش ۱/۲۵ میلیون دلار کسب کند. جیمز بابین کارگردان فیلم است و ایزابلا مونر، بازیگر مطرح تبدیلشوندگان، نقش دختری سیاح و باهوش را بازی میکند؛ دیگر بازیگران فیلم اوخنیو دربز، مایکل پنیا و اوا لونگوریا هستند. دورا و شهر... در 3500 سالن اکران میشود و احتمالا در هفته اول بین ۱۶ تا ۱۹ میلیون دلار فروش خواهد داشت. هنر دویدن...، محصول مشترک دیزنی و فاکس، در پیشنمایشاش 450 هزار دلار کسب کرد و انتظار میرود در هفته اول اکران 8 میلیون دلار بفروشد. فیلم براساس رمانی به همین نام از گارت استاین است؛ در فیلم میلو ونتیمیگلیا نقش یک راننده ماشین مسابقه را بازی میکند و به همراه سگش (با صداپیشگی کوین کاستنر) در مسیر بین زندگی و عشق حرکت میکند. همچنین در هفته پیشرو اکران فیلم آشپزخانه و داستان برایان بنکس آغاز میشود.
کانال تلگرام ماهنامه سینمایی فیلم: