رسوایی جنسی در هالیوود که باعث خلق جنبش «من هم» شد، حالا به سینمای هند و بالیوود رسیده است. صفحات هنری روزنامهها و سایتهای هندی این روزها به جای انتشار اخبار تولید فیلمها به ادعاهایی اختصاص دارد که از سوی بازیگران زن علیه دستاندرکاران صنعت سینما مطرح میشوند. با ورود دو سوپرستار بزرگ هند عامرخان و آکشی کومار به این موضوع، بحث سوءاستفاده جنسی از بازیگران زن وارد مرحله تازهای شده است؛ و انگار یک سونامی بدنامی بر بالیوود آوار شده است که در اولین قدم، تأثیر خود را روی تولیدات هندی گذاشته و ساخت تعدادی از فیلمها را در هالهای از ابهام فرو برده است.
همه چیز با افشاگری تانوشری دوتا بازیگر جوان هندی شروع شد. او نانا پاتیکار بازیگر قدیمی و بسیار محبوب هندی را متهم به آزار جنسی کرد. اعلام این خبر مثل بمب در هند ترکید و همه را شوکه کرد؛ و تا چند روز کسی نسبت به این موضوع موضعگیری نکرد. اما اصرار بازیگر بر ادعایش باعث شد تا موضوع از سوی رسانهها جدی گرفته شود و به دنبال صحت و سقم آن بروند. بهتدریج نظر بقیه بازیگران زن هندی هم منتشر شد؛ نظراتی که حکایت از همدلی با دوتا میکردند و بلافاصله تبدیل به افشاگریهای تازه از سوی چند بازیگر زن دیگر شدند. البته هنوز خبری از نامهای سرشناس نیست و تا امروز فقط بازیگران جوانتر و تازهوارد بالیوودی پا به میدان گذاشتهاند.
گفتوگوی جدید عامرخان، جنبش «من هم» را وارد مرحله تازهای کرد. او و همسر تهیهکنندهاش کیران رائو، انصراف خود را از تولید درام زندگینامهای پرخرج مغول اعلام کردند؛ و این در حالی است که عامرخان از این فیلم به عنوان یکی از کارهای بزرگ سال آیندهاش اسم میبرد. وی حالا میگوید برای همبستگی با زنانی که مورد ظلم صنعت سینمای هند قرار گرفتهاند خودش را از این پروژه کنار میکشد. کارگردان این فیلم سوباش کاپور، چند روز قبل از سوی سه بازیگر متهم به دستدرازی شد.
به گفته عامرخان: «شرکت فیلمسازی من تحمل کوچکترین اهانتی به هنرمندان زن را ندارد و ما موضعی روشن در برابر سوءاستفاده جنسی داریم و بهشدت هر حرکتی را که آزار جنسی تلقی شود محکوم میکنیم. ما دو هفته بعد از توفان «من هم» متوجه شدیم کارگردانی که قرارست در این فیلم با او همکاری کنیم، از متهمان این جنبش است. البته در جریان تحقیقات نیستیم و قرار نیست کاری هم در این مورد انجام دهیم. اما میتوانستیم به همکاریمان خاتمه دهیم. طبیعی است که در موضع قضاوت و داوری نیستیم. این کار به عهده دادگاه است. به همین خاطر، بدون اینکه خودمان را در مقام قاضی بدانیم و حکمی صادر کنیم، منتظر نتیجه تحقیقات میمانیم.» حالا معلوم نیست چه بر سر پروژه مغول خواهد آمد؛ درام پرسروصدایی که داستان زندگی گلشن کومار مؤسس یکی از بزرگترین کمپانیهای ضبط و تولید ترانه به نام «تی سریز» را به تصویر میکشد. قرار بود این کمپانی بزرگ موسیقی در امر تولید فیلم مشارکت داشته باشد.
همزمان با این خان بزرگ بالیوود، آکشی کومار قهرمان اکشن بالیوود که لقب تام کروز هند را گرفته است، ساجدخان کارگردان قسمت چهارم کمدی خانوادگی خود خانه شلوغ / Housefull را اخراج کرد. او که بیش از نیمی از صحنهها را فیلمبرداری کرده، بلافاصله پس از طرح اتهام سوءاستفاده جنسی اخراج شد. سعید نادیاوالا تهیهکننده مسلمان و معتبر هند که این فیلم را با همکاری «فوکس استار» استودیوی آمریکا تهیه میکند، از اقدام کومار حمایت کرده است. از آنجا که پرونده ساجدخان به دادگاه ارائه شده است، آکشی کومار نام هنرمند آزاردیده را اعلام نکرده است.
اما بقیه بازیگران زنی که مورد دستدرازی قرار گرفتهاند، بسیار صریح درباره این موضوع با رسانههای گروهی صحبت کردهاند. جیتیکا تیاگی بازیگری که پای سوباش کاپور را به این جنبش باز کرده و گفته است او در سال 2014 به وی دست درازی کرده، در بیانیهای از عامرخان و همسرش تشکر کرد و آن را حمایت خوبی دانست که تمام بازیگران زن بالیوودی به آن نیاز دارند: «این حمایت باعث میشود تا بازیگران زن بیشتری از تاریکی بیرون بیایند و با صدای بلند درباره مشکلاتشان و این موضوع صحبت کنند.» سونالی چوپرا و ریچل وایت دو بازیگری هستند که علیه ساجدخان شکایت کردهاند. نکته جالب سومین شاکی است که یک روزنامهنگار است و نه یک بازیگر!
ویکاس بال دیگر کارگردان هندی، از سوی چند تن از عوامل تولید متهم شده است. راجات کاپور بازیگر و فیلمساز هم با پرونده مشابهی روبهروست. اما اتهام علیه سوباش گای فیلمساز و تهیهکننده پرقدرت هندی، ماجراها را به سمتوسوی دیگری برده است. او تا امروز معروفترین چهره مورد اتهام است؛ کسی که در چند دهه اخیر، تعدادی از مطرحترین و پرفروشترین فیلمهای تاریخ سینمای بالیوود را ساخته است و ابرستارههای زنی مثل مادهوری دیکشیت، میناکشی سشادری و مانیشا کویرالا از جمله کشفهای او هستند. رام لاکان و شرور/ کال نایاک از فیلمهای معروف گای به حساب میآیند. بازیگری که گای را به دستدرازی متهم کرده، فعلاً برای مردم و رسانهها ناشناس است و وکیلش پرونده را پیش میبرد. از آنجا که گای مدیر و مؤسس یک مدرسه فیلم در شهر بمبئی است، اتهام علیه او میتواند روی ادامه کار این مدرسه تأثیر زیادی بگذارد. واکنش گای به اتهام مطرحشده جالب است. او جنبش «من هم» را یک بازی میداند که این روزها مد است و همه میخواهند دربارهاش حرف بزنند: «این خیلی بد و غمانگیزست که جنبش «من هم» به صورت یک مد درآمده و به افراد سرشناس اتهام میزند. کسانی میآیند و داستانهایی از گذشته تعریف میکنند که میزان درستیشان مشخص نیست و باید به آنها با دیدهی تردید نگاه کرد. من به نوبه خودم، تمام این ادعاها و اتهامات را رد و تکذیب میکنم.»
اما دامنه جنبش «من هم» به عرصه فیلمسازی و بالیوود محدود نمیشود! کمی بعد از شکایت بازیگران زن از دستاندرکاران سینمایی، حداقل شش زن ام. جی. اکبر سیاستمدار سرشناس کشور را متهم کردهاند. به گفته آنها، او زمانی روزنامهنگار و سردبیر بود، دست به این کارها زده است. پریا رامانی یکی از این شش زن از اکبر به عنوان «هاروی واینستین دنیا» اسم برده است. در شرایطی که دادگاه باید به اتهام آزار جنسی رسیدگی کند، پلیس بمبئی هم از ورودش به ماجرا خبر داده است. اداره پلیس این شهر اعلام کرده است که به پرونده تانوشری دوتا رسیدگی میکند. ورود پلیس بمبئی به موضوع در شرایطی است که از دیرباز رابطه خوب و صمیمانهای بین بالیوودیها و اداره پلیس شهر وجود نداشته است!
کانال تلگرام ماهنامه سینمایی فیلم: