سینمای جهان » نقد و بررسی1404/12/07


پارک چان-ووک رئیس هیات داوران هفتاد و نهمین جشنواره کن

دوازده فیلم بلند دیدنی، او را به عنوان یکی از جذاب‌ترین چهره‌های سینمای معاصر تثبیت کرده است

Park Chan-wook President of the Jury of the 79th Festival de Cannes

 

پارک چان-ووک، کارگردان، فیلمنامه‌نویس و تهیه‌کننده اهل کره جنوبی که مورد تحسین بین‌المللی منتقدان و مخاطبان قرار گرفته است، ریاست هیات داوران فیلم‌های بلند بخش مسابقه هفتاد و نهمین جشنواره کن را بر عهده خواهد داشت. این اولین بار برای سینمای کره است.

روز شنبه، ۲۳ مه، پارک چان-ووک و هیات داورانش، روی صحنه تئاتر بزرگ لومیر، جایزه نخل طلای ۲۰۲۶ را به عنوان جانشین جایزه سال گذشته که توسط ژولیت بینوش به جعفر پناهی، کارگردان ایرانی، برای فیلم «فقط یک تصادف بود» اهدا شد، اهدا خواهند کرد.فیلم‌های پارک چان-ووک، غریزی، براندازانه و باروک، از هر نظر جسورانه هستند - در فیلمنامه، در سبک و در اخلاق. با این حال، این کارگردان چیره‌دست هرگز از یک پیام اجتماعی نمادین یا از مخاطبانش که آنها را در دنیاهای تاریک و نگران‌کننده در سفرهایی که گاهی وحشتناک، گاهی هیجان‌انگیز، گاهی شهوانی... یا همه اینها با هم هستند، غرق می‌کند، منحرف نمی‌شود.

ایریس نوبلاخ، رئیس جشنواره و تیری فرمو، کارگردان، گفتند: «خلاقیت، تسلط بصری و اشتیاق پارک چان-ووک برای به تصویر کشیدن انگیزه‌های چندگانه زنان و مردان با سرنوشت‌های عجیب، لحظاتی واقعاً به‌یادماندنی به سینمای معاصر بخشیده است.» «ما خوشحالیم که استعداد عظیم او و به طور گسترده‌تر، سینمای کشوری را که عمیقاً درگیر پرسش‌های زمان ماست، جشن می‌گیریم.» برای پارک چان-ووک، همه چیز در کن با فیلم «پسر پیر» آغاز شد که در سال ۲۰۰۴ جایزه بزرگ را از آن خود کرد. از آن زمان، تقریباً تمام فیلم‌های او که برای بخش مسابقه انتخاب شده‌اند، جوایزی را برای او به ارمغان آورده‌اند: «عطش» (جایزه هیئت داوران ۲۰۰۹)، «کنیز» (۲۰۱۶) و «تصمیم به ترک» (بهترین کارگردانی ۲۰۲۲). فیلم‌های بسیار زیادی با قهرمانان زن خارق‌العاده... حضور او در کاخ جشنواره‌ها، گواهی بر وفاداری متقابلی است که بین پارک چان-ووک و جشنواره کن وجود دارد. او اغلب به خاطر هنرش در خلق تصاویری که زیبایی فرمی آنها تنها با دقت اخلاقی‌شان برابری می‌کند، با فیلمسازانی مانند تارانتینو، دی پالما و فینچر مقایسه می‌شود. او همچنین از کوروساوا، برگمان، ویسکونتی و هیچکاک به عنوان الگو یاد می‌کند. اگرچه او در سنین بسیار کم به سینما علاقه پیدا کرد و مدت کوتاهی به عنوان منتقد فعالیت داشت، اما پس از کشف فیلم «سرگیجه» اثر آلفرد هیچکاک، رویای کارگردانی فیلم را در سر می‌پروراند. این استاد انگلیسی، آثارش را، حتی در ترکیب‌بندی برخی نماها و صحنه‌ها، با حس زیبایی‌شناسی آمیخته با سورئالیسم، عجین کرده است. پارک چان-ووک آزادانه از «سایه یک شک» برای درام خانوادگی‌اش «استوکر» (۲۰۱۳) و فیلم ماجراجویی آمریکایی‌اش با بازی نیکول کیدمن و میا واسیکوفسکا الهام گرفته است. و تأثیر هیچکاک بار دیگر به طرز چشمگیری در «تصمیم به ترک» او، یک تریلر اغواکننده و سرگیجه‌آور که در آن وسواس به نهایت خود می‌رسد، آشکار است.

 

وسواس، مضمونی تکرارشونده در تمام فیلم‌های اوست، درست تا آخرین فیلمش، «چاره‌ای دیگر نیست» (۲۰۲۵). این هجویه شاد با طنز هولناکش، تلاش مرگبار برای موفقیت که جامعه سرمایه‌داری کره را در بر گرفته است، و همچنین غرور مردانه را که پیش از این در فیلم فمینیستی و کوئیر او «کنیز» به شدت افشا شده بود، به سخره می‌گیرد. انتقام همچنین رگه خونینی است که در سراسر فیلم‌برداری عمیقاً تصویری پارک چان-ووک امتداد دارد. این موضوع سه‌گانه‌ای است که در سال ۲۰۰۲ با «همدردی با آقای انتقام» آغاز شد، در سال ۲۰۰۴ با «پسر پیر» ادامه یافت که او را در صحنه بین‌المللی تثبیت کرد و در سال ۲۰۰۵ با «بانوی انتقام» تکمیل شد. در این سینمای افراط، جستجوی گنج و قتل عام بین اضطراب و کمدی، دلشکستگی و گروتسک در هنری از تضاد دیوانه‌وار اما کاملاً استادانه در نوسان است. غوطه‌ور شدن در اعماق روح انسانی که میان انگیزه‌های عشق و مرگ دویده شده است، با این وجود همچنان دلخراش است... آثار پارک چان-ووک - که سومین فیلمش، JSA (منطقه امنیتی مشترک)، رکورد گیشه ملی را در سال ۲۰۰۰ شکست - از هر نظر، DNA سینمای معاصر کره را در خود جای داده است: عاری از هرگونه قرارداد، مخاطب‌محور، جاه‌طلب، عمداً تحریک‌آمیز و پیچیده بدون اینکه روشنفکرانه باشد. ریاست پارک چان-ووک نماد دلبستگی اولیه و عمیق جشنواره به سینمای کره است که خلاقیت آن توسط بخش رسمی جشنواره آشکار شده است.

 

کره کشوری بزرگ در زمینه فیلمسازی است که گنجینه‌های آن سال به سال در حال بازسازی است؛ این کشور نشان داده است که می‌تواند آثار معاصر بزرگی تولید کند که میلیون‌ها تماشاگر تئاتر را در فضایی که فیلمسازان خود را ستایش می‌کند، جذب کند. در آغاز هزاره جدید، نسل جدیدی به رهبری ایم کوون-تاک، کارگردان پیشکسوت، اولین برنده کره‌ای کن با جایزه بهترین کارگردانی سال ۲۰۰۲ برای فیلم چی-هوا-سئون (نوارهای آتش)، به جشنواره کروآزت راه یافت. نسل جدید که اغلب برای بخش «نوعی نگاه» انتخاب می‌شوند، حضوری ماندگار در بخش مسابقه (هونگ سانگ-سو، «داستان سینما»، ۲۰۰۵؛ کیم کی-دوک، «نفس»، ۲۰۰۷؛ لی چانگ-دونگ، «شعر»، بهترین فیلمنامه، ۲۰۱۰) و در بخش نمایش‌های نیمه‌شب (کیم جی-وون، «یک زندگی تلخ و شیرین»، ۲۰۰۵؛ یئون سانگ-هو، «قطار بوسان»، ۲۰۱۶؛ بیون سونگ-هیون، «بی‌رحم»، ۲۰۱۷؛ لی وون-ته، «گانگستر، پلیس، شیطان»، ۲۰۱۹) داشته‌اند. بونگ جون-هو به عنوان تاج افتخار این موج، اولین نخل طلای کره را که توسط هیئت داوران به ریاست آلخاندرو گونزالس ایناریتو در سال ۲۰۱۹ اهدا شد، از آن خود کرد. در نهایت، در حالی که کارگردانان کره‌ای مرتباً توسط جشنواره کن مورد تقدیر قرار می‌گیرند، بازیگران آنها نیز به همان اندازه، چه در هیئت داوران و چه در جوایز، مورد تجلیل قرار می‌گیرند، همانطور که جئون دو-یون (بهترین بازیگر زن، فیلم Secret Sunshine، ۲۰۰۷) و سونگ کانگ-هو (بهترین بازیگر مرد، فیلم Broker، ۲۰۲۲) گواه این موضوع هستند. دومی در چهار فیلم به کارگردانی پارک چان-ووک بازی کرده است.

چند ماه قبل از هفتاد و نهمین جشنواره، پارک چان-ووک، رئیس آینده، به طور محرمانه گفت: «تئاتر تاریک است تا ما بتوانیم نور سینما را ببینیم. ما خود را در تئاتر محصور می‌کنیم تا روحمان از طریق پنجره فیلم آزاد شود. محصور شدن در یک سالن سینما برای تماشای فیلم و دوباره محصور شدن برای بحث با اعضای هیئت داوران، این حبس مضاعف و داوطلبانه چیزی است که من با اشتیاق فراوان در انتظارش هستم. در این عصر نفرت و تفرقه متقابل، معتقدم که عمل ساده جمع شدن در یک سالن سینما برای تماشای یک فیلم واحد با هم، در حالی که نفس‌ها و ضربان قلب‌هایمان با هم هماهنگ است، خود یک ابراز همبستگی تأثیرگذار و جهانی است.» شکی نیست که قلب‌ها در ۱۲ می به شدت خواهند تپید.

 

 

 

 

کانال تلگرام ماهنامه سینمایی فیلم:

https://telegram.me/filmmagazine

آدرس اینستاگرام ماهنامه فیلم:

https://www.instagram.com/filmmagazine.official

آدرس کانال آپارات مجله فیلم:

آپارات | FilmMagazine.official (aparat.com)

 

 

[ماهنامه فیلم]

آرشیو

با تهیه اشتراک از ماهنامه سینمایی فیلم حمایت کنید
محک - مؤسسه خیریه حمایت از کودکان مبتلا به سرطان
KODAK
دانلود بازی پوکه: تفنگ بازی، جنگ انلاین ایرانی
مینی سریال نهنگ سفید، پخش از نمافیلم
کتاب کاریکاتورهای مسعود مهرابی منتشر شد
فیلم ۷۶۰۰ به نویسندگی و کارگردانی بهروز باقری
 اولین جشنواره بین المللی فیلم کوتاه عباس کیارستمی برگزار شد
فیلم خانه ماهرخ ساخته شهرام ابراهیمی
فیلم گیج گاه کارگردان عادل تبریزی
فیلم جنگل پرتقال
fipresci
وب سایت مسعود مهرابی
فیلم زاپاتا اثر دانش اقباشاوی
آموزشگاه سینمایی پرتو هنر تهران
هفدهمین جشنواره بین المللی فیلم مقاومت
گروه خدمات گردشگری آهیل
جشنواره مردمی عمار
جشنواره انا من حسین
آموزشگاه دارالفنون
سینماهای تهران


سینمای شهرستانها


آرشیوتان را کامل کنید


شماره‌های موجود


مصاحبه‌های اختصاصی ماهنامه فیلم با بزرگان سینمای جهان را چگونه ارزیابی می‌کنید؟
(۳۴۱۲)

عالی
خوب
متوسط
ضعیف

نتایج
نظرسنجی‌های قبلی

خبرنامه

به خبرنامه ماهنامه فیلم بپیوندید: