سینمای جهان » گفت‌وگو1398/02/04


نیمی از موجودات زنده جهان را کشتیم!

گفت‌و‌گو با فیلم‌نامه‌نویس‌های «انتقام‌جویان: آخر بازی»

ترجمه سارا مهرابی

 

گریگوری الوود: تمام تلاشم را کردم تا سوال‌هایی طرح کنم که بتوانم فیلم‌نامه‌نویس‌های انتقام‌جویان: آخر بازی را به حرف بیاورم و تا آن‌جایی که امکان دارد اطلاعات کسب کنم. منظورم این است که این گفت‌و‌گویی ساده‌ نیست به‌ویژه زمانی که فیلم در آستانه اکران است* و آن‌ها نمی‌خواستند داستان فیلم لو برود. قسمت پیشین انتقام‌­جویان با خاکستر شدن تعدادی از شخصیت­‌های مطرح استودیوی مارول به پایان رسید. استودیوهای مارول و والت دیزنی به‌­طور آشکار سعی کردند تمام جزییات مخفی باقی­ بماند اما الان مشخص است که کاپیتان مارول (بری لارسون) در قسمت جدید حضور دارد و مرد مورچه‌­ای (پل راد) از سفر به عالم کوانتوم جان سالم به­‌در برده است. این‌که چه­‌طور شخصیت­‌های قدیمی انتقام‌جویان، مانند مرد آهنی (رابرت داونی جونیور)، کاپیتان آمریکا (کریس ایوانز)، ثور (کریس همسورث)، هالک (مارک رافالو) و بیوه سیاه (اسکارلت جوهانسون)، انتقام دوستان از دست‌داده‌­شان را می­‌گیرند معمایی است که باید در قسمت جدید دید.

آیا هیچ‌گاه می‌دانستید کاپیتان مارول در دومین همکاری مشترک شما در فیلم انتقام‌جویان حضور خواهد داشت؟
کریستوفر مارکوس و استیون مک‌فیلی:
بله.
از همان ابتدای کار؟
مارکوس:
بله، از همان اولین قدم‌ها باخبر بودیم چون برنامه پخش فیلم‌ها مشخص شده بود. با آن‌که فیلم‌های کاپیتان مارول و مرد مورچه‌ای شامل موضوع‌هایی متفاوت هستند، می‌دانستیم شخصیت کاپیتان مارول حضور خواهد داشت.
مک‌فیلی: وظیفه ما نوشتن اولین و دومین فیلم‌نامه نبود، بلکه ما باید فیلم‌نامه اول و چهارم را می‌نوشتیم.
در این قسمت‌ها با پی‌رنگ‌ها و شخصیت‌های بسیاری سروکار دارید، چگونه در آخر همه این‌ها را یک‌دست کردید؟
مک‌فیلی
: یادم می‌آید که کنفرانسی برگزار شده بود و در آن خیلی‌ها درباره این‌که داستانش مثل قتل‌های زنجیره‌ای است زمزمه می‌کردند.
مارکوس: واقعا ما همین کار را کردیم، نیمی از موجودات زنده جهان را کشتیم!
مک‌فیلی: درست است. (با انگشت به زوایای مختلف اتاق اشاره می‌کند) آن دیوار ایندکس کارت فیلم نخست است و دیوار کناری مربوط به فیلم دوم. دیوار بعدی با آن کارت‌های بیس‌بال و مگنت‌هایی که می‌بینید دنیای مارول است. می‌توانستیم آن‌ها را جابه‌جا کنیم. با هم‌فکری همدیگر می‌گفتیم بهتر نیست مثلا راکت، گوروت و ثور با هم به این‌جا سفر کنند و... بر سر چنین تصمیم‌هایی با هم مشورت می‌کردیم. گاهی هم ایندکس کارت‌ها را با نخ‌های رنگی به هم مرتبط می­‌کردیم.
همیشه سازندگان فیلم‌ها و برنامه‌های تلویزیونی تلاش می‌کنند تا رازهای حرفه‌شان آشکار نشود. آیا شما از این­‌که خیلی از نکته‌ها درباره طرح داستان آخر بازی از مردم پنهان مانده غافلگیر شدید؟
مک‌فیلی:
نه. درحقیقت چیزی که من را خوش‌حال کرده تیزرها و تبلیغ این فیلم است که هیچ چیزی درباره داستان این فیلم بروز نمی‌­دهد. تیزرها متهم می‌شوند که با ارئه کل داستان در چند دقیقه، اثر را تبدیل به زباله می‌کنند و تیزر این فیلم برخلاف خیلی از تیزرها داستان را برای تماشاگران لو نمی‌دهد.
مارکوس: بله و این‌طوری رازهای ما محرمانه ماند.
مک‌فیلی: و این من را خوش‌حال می­‌کند چون می‌دانم با فیلم طوری رفتار می‌شود که شایسته آن است.
زمانی که داشتید فیلم‌نامه‌ها را می‌نوشتید، به‌ویژه فیلم‌نامه دوم، کسانی بودند که عدم دسترسی به ‌آن‌ها موجب پیچیده‌تر شدن اوضاع شود؟ مثلا مجبور شوید شخصیت‌هایی را حذف یا تغییرهایی در داستان ایجاد کنید که اصلا انتظارش را نداشتید؟
مک‌فیلی و مارکوس:
نه.
این جواب شما است؟
مک‌فیلی:
هیچ موردی پیش نیامد که باعث تغییر داستان شود اما موردهایی بودند که موجب تغییر در برنامه فیلم‌برداری شدند.
پس از این‌که نوشتن فیلم‌نامه جنگ ابدیت به پایان رسید چیزی پیش آمد که شما را مجبور کند موردی را به آخر فیلم‌نامه آخر بازی اضافه کنید؟
مارکوس:
منظورتان این است که نکته‌ای در جنگ ابدیت موجب شد تا سری بعدی این فیلم دنباله‌دار نوشته شود؟
بله. آیا هنگام فیلم‌برداری جنگ ابدیت نکته‌ای پیش آمد که شما تصمیم بگیرید داستان ادامه یابد و فیلم‌نامه آخر بازی  را هم بنویسید؟
مک‌فیلی:
نه.
مارکوس: نه این‌طور نیست. نمی‌شود شخصیت‌ها یک مرتبه بدون مقدمه وارد داستان شوند.
مک‌فیلی: ما جنگ ابدیت را بسیار درست و فکر شده به پایان رساندیم. حذف ناگهانی آن شخصیت مشهور...
یک لحظه دست نگه‌دارید. یک دلیل که این حرف را می‌زنم این است که هنگامی که شما فیلم‌نامه‌های‌تان را می‌نوشتید، نمی‌دانستید واکنش تماشاگران به فیلم پلنگ سیاه چه خواهد بود. شما نمی‌دانستید که شخصیت شوری (خواهر پلنگ سیاه) بعد از اکران فیلم به شهرتی که الان دست یافته برسد.
مارکوس:
این مثال خوبی است چون شوری از صحنه فیلم‌برداری حذف نشد. این‌جا یک سوال بازاریابی پیش می‌آید که با آن‌که من درباره‌اش فکر نکردم اما اجازه فکر درباره‌اش داشتم. وقتی صحنه‌ای به نمایش می‌گذارید که در آن چهره شخصیت‌هایی نشان داده می‌شود که جدا شده‌اند هر چهره‌ای می‌تواند جایگزین‌شان شود. درنتیجه در یکی از همان اولین تیزرهایی که پخش شد چهره شوری به تصویر در آورده می‌شود تا بینندگان متوجه شوند شوری کسی نیست که مشکل پیش آمده را برطرف کند چون نتوانسته است خودش را نجات دهد. اما این طور نبود که به آزمایشگاه‌مان برویم و شوری را از صحنه روزگارِ فیلم حذف کنیم. منظورم را متوجه می‌شوید؟ او از روی پرده سینما ناپدید نشد، بنابراین این مسئله در ذهن‌هایی سوال ایجاد می‌کند اما نه برای ما نویسندگان داستان.
کاملا مشخص است که نمی­‌توانستید شخصیت شوری را به­‌نوعی به فیلم اضافه کنید چون دیگر به شهرت رسیده بود.
مارکوس:
این‌طور نیست، فقط کار کمی دشوار ‌شد. دوباره می‌گویم که این شخصیت‌ها انتخاب شده‌اند چون فکر می‌کردیم یک داستان بکر و اساسی برای‌شان در دست داریم.
تعدادی از بازیگران این فیلم برای مدت یک دهه است که این نقش‌ها را بازی می‌کنند. تا به‌حال شده یکی از آن‌ها پیش شما بیاید و بگوید: «هی! ببین خیلی برایم مهم است که در این قسمت چنین اتفاقی بیافتد» یا بگوید: «می‌توانم این جمله را در فلان صحنه بگویم؟» تابه‌حال پیش آمده بازیگران نکته‌ای را به فیلم اضافه کنند؟
مک‌فیلی:
این اتفاقی است که مدام پیش می‌آید و باید بگویم که این رابطه‌ای تعاملی است. اما به‌یاد نمی‌آورم کسی سرنوشت نقش خود را مشخص کرده باشد.
هیچ تقاضایی صورت نگرفته که مثلا پیشنهاد می‌کنم...
مک‌فیلی:
فقط در این حد بوده: «می‌شه من رو بکشی؟»
مارکوس: «الان وقتشه که من رو بکشی» و ما این کار را کردیم.
شایعه شده بازیگران به­‌جای دریافت فیلم‌نامه­‌های واقعی، فیلم‌نامه­‌ای جایگزین دریافت کردند تا فیلم لو نرود. آیا حقیقت دارد و آن فیلم‌نامه فیلم‌­برداری هم شد؟
مک‌فیلی:
نه ساخته نشدند.
مارکوس: نه فیلم­‌برداری نشدند اما گاهی از دستیارمان می­‌خواستیم صحنه­‌هایی این­‌چنینی بنویسد: «گامورا ظاهر می­‌شود و به روی عرشه یا چنین چیزی می­‌رود و از روی صخره می‌افتد.» این خوانش فیلم‌نامه را دشوار می­‌کند اما این منظور را می­‌رساند که در ادامه فیلم‌نامه گفته نشده گامورا از صخره می­‌افتد و می­‌میرد.
به­‌خاطر می‌­آورم شرکت ادغام شده فاکس/دیزنی این مسئله را هنگام ساخت جنگ ابدیت اعلام کردند و به ماه نوامبر سال گذشته برمی­‌گردد.
مارکوس:
این موضوع را آن‌­ها منتشر کردند؟ پس زمانی بوده که ما درحال ساخت آخر بازی بودیم. نیم‌سال اول سال پیش صرف ساخت جنگ ابدیت  شد و نیم‌سال دوم مشغول ساخت آخر بازی بودیم. این برمی­‌گردد به سال 2017.
بله. آیا برای دقایقی گفت­‌وگویی وجود داشته در رابطه با تماشاگرانی که می­‌گویند: «آیا ما به‌­عنوان بیننده حق و حقوقی داریم؟ می‌­توانیم دستی در ...؟»
مک‌فیلی:
مثلا «می­‌توانیم ولورین را به این بخش اضافه کنیم»؟
نه لزوماً شخصیت ولورین اما آیا امکانش هست موردی اضافه شود که پیش­‌تر خبری از او نبوده است؟ اصلا می­‌خواهیم پروسه طی شده را یک مروری بکنیم؟
مارکوس:
چنین چیزی پیش نیامده است.
مک‌فیلی: شاید کسی در این باره با ما صحبت کرده باشد اما ما آن زمان زیر سنگینی شخصیت­‌ها گیر افتاده بودیم!
مارکوس: فکر می‌­کنم ما از نظر فنی اجازه رسیدگی به چنین خواسته­‌ای را نداشتیم مگر زمانی که کار به­­­­­­­­­­­­ سرانجامی برسد.
تابه­‌حال ایده خاصی درباره آخر بازی داشتید که یک­‌مرتبه مورد پذیرش مارول قرار بگیرد و شما غافلگیر شوید؟
مک‌فیلی:
بله بوده، و باید بگویم که ما در این مسیر بالا پایین بسیار داشتیم.
مارکوس: نمی‌­توانم توضیحی درباره آن­‌ها به شما بدهم اما تعدادی­‌شان موجب خرسندی ما هستند.
شما تا به امروز تقریبا تمام شخصیت­‌های مارول را در داستان خود جای داده‌­اید اما شخصیتی هست که دوست داشتید به او هم می‌پرداختید؟
مارکوس:
منظورتان یک شخصیت شناخته­‌شده در دنیای کمیک بوک است؟
بله منظورم همین است.
مک‌فیلی:
ما تمام این شخصیت­‌ها را داریم.
مارکوس: من هم همین ­عقیده را دارم. ما تمام شخصیت­‌های جالب را داریم که فکر نمی­‌کنم در خارج از داستان ما به این­‌خوبی­ بودند. شوالیه ماه شخصیت موردعلاقه من است اما شوالیه ماه تا حدودی به تقلیدی از بتمن می‌­ماند و اگر نتوانید خوب از آب‌و‌گل درش آورید متهم به کپی کردن می­‌شوید.
آقای استیون، شما چه­‌طور فکر می­‌کنید؟
مک‌فیلی:
هیچ وقت به این اندازه به این مسئله فکر نکردم. من یک طراح و شخصیت پرداز کمیک بوک نبوده‌ام درنتیجه این‌طور نبوده است که بخواهم هر روز یک شخصیت جدید انتخاب کنم اما خب آمدن دکتر دووم به صحنه عالی خواهد بود.

* اکران انتقام­جویان: آخر بازی از جمعه ۶ اردیبهشت آغاز می‌شود.

کانال تلگرام ماهنامه سینمایی فیلم:

https://telegram.me/filmmagazine

 

[منبع: پلی‌لیست]

آرشیو

کارخانه تولید مجازی فیلم الهام
مینی سریال نهنگ سفید، پخش از نمافیلم
کتاب کاریکاتورهای مسعود مهرابی منتشر شد
فیلم ۷۶۰۰ به نویسندگی و کارگردانی بهروز باقری
 اولین جشنواره بین المللی فیلم کوتاه عباس کیارستمی برگزار شد
فیلم خانه ماهرخ ساخته شهرام ابراهیمی
فیلم گیج گاه کارگردان عادل تبریزی
فیلم جنگل پرتقال
fipresci
وب سایت مسعود مهرابی
با تهیه اشتراک از قدیمی‌ترین مجله ایران حمایت کنید
فیلم زاپاتا اثر دانش اقباشاوی
آموزشگاه سینمایی پرتو هنر تهران
هفدهمین جشنواره بین المللی فیلم مقاومت
گروه خدمات گردشگری آهیل
جشنواره مردمی عمار
جشنواره انا من حسین
آموزشگاه دارالفنون
سینماهای تهران


سینمای شهرستانها


آرشیوتان را کامل کنید


شماره‌های موجود


نظر شما درباره سینمای مستقل ایران چیست؟
(۵۳۱)

عالی
خوب
متوسط
بد

نتایج
نظرسنجی‌های قبلی

خبرنامه

به خبرنامه ماهنامه فیلم بپیوندید: